Tel Ezme

Tel ezme ve tel bükme sektöründe faaliyet gösteren firmalar 1980’li yıllarda kurulmaya ve faaliyet göstermeye başlamış ve günümüze kadar gelişimini sürdürmüştür.

Üretim ve faaliyetlerimizi kapalı alanda üretim gerçekleştirmekte ve siz müşterilerimizin hizmetine sunmaktayız. Pazardaki rekabet gücümüzü minimum maliyetle, seri ve yüksek kalitede üretim yapmakla elde edebileceği inancındayız. Bu sebeple modern işletmeciliği, sürekli iyileşme ve gelişmeyi, yeniliği ve yaratıcılığı ilke edinen, müşteri memnuniyetini ön planda tutan anlayışla çalışmaya devam edilmektedir.

Soğuk Çekme Nedir?

Soğuk çekme, sıcak haddelenmiş çeliklerin daha hassas yüzey kalitesi elde etmek amacıyla kesitlerinin daha küçük bir kalıptan geçirilerek, kesitin küçültülüp malzeme boyunun uzaması şeklinde uygulanan talaşsız şekillendirme yöntemidir.

Soğuk çekme işlemiyle, sıcak haddelemiş ürünlerin hassas toleranslara getirilmesi, daha üstün yüzey kalitesinin elde edilmesi sağlanmaktadır. Demir çelik ürüne soğuk deformasyon uygulanmasıyla, malzemenin sertliğinde ve mekanik özelliklerinde artışlar sağlanır. Isıl işlem yapılmadan yüzeyde istenen sertlik yakalanabilir. Fakat malzeme yapısına müdahale edildiği için malzemenin yapısında sorunlar oluşabilir. Bu nedenle soğuk çekim sonrası yüzey çatlak kontrolü uygulanması gereklidir.

Tel Ezme ve Tel Çekme İşlemi

Tel ezme işlemi, telin kalınlığı ve uzunluğuna göre makine veya el haddelerinde yapılır. Teller ilk alaşım hazırlanmasında büyük ölçülerde elde edildiği için mutlaka tel çekme makinelerinde çekilerek inceltilir. Belirli ölçüye düşürüldükten sonra elmas haddeler ile istenilen son ölçüsüne düşürülür. T

Tel çekme işlemi sonunda telin çapında küçülme, boyunda uzama meydana gelir. Makine ile tel çekme İşlemi tel çekme makinesi denildiğinde silindir makineleri ilk akla gelen tel çekme makinesidir. Silindir makinesinin üzerinde, birbirinin tersi yönünde dönen iki adet merdane bulunmaktadır. Merdaneler çelik ve taşlanmıştır. Astar (levha) çekiminde kullanılan merdaneler düzdür. Tel için kullanılan merdanelerin üzerinde küçükten büyüğe doğru değişen kanallar bulunur. Üst merdaneler dişliler yardımıyla aşağı yukarı hareket edebilir ve silindirler arası istenilen ölçüye ayarlanabilir. Teller çekilirken büyük kanaldan başlayarak küçük kanala doğru sıra takip edilerek istenilen ölçüye kadar çekilir. En son olarak elmas haddelerden çekilerek kullanılmaya hazır hâle getirilir.

Silindir makinelerden ayrı olarak tel çekme makineleri de bulunmaktadır. Bu makinelerde sürekli olarak tel çaplarının küçültülmesi yapılmaktadır. Tel çekme makinelerine üç veya dört elmas hadde aynı anda takılarak kısa sürede istenilen tel çapı elde edilir. Fakat teli çekilme çapına düşürmek için ilk önce mutlaka silindir makinelerinde tel çapının düşürülmesi gerekir. Çapı düşürülen tel tavlanarak tel çekme makinelerinde istenilen çapa düşürülür.

Tel ezme ve basma işlemi oldukça dikkat isteyen bir işlemdir zira bu iki makine oldukça güçlü motora sahiptir ve elinizi kaptırırsanız sonucu felaketle sonuçlanabilir. İşleme gelecek olursak tel çekme ve basma işlemleri tamamen farklıdır. Tel çekme burma bilezikler ve üçlü bileziklerde kullanılır. Basma işlemi ise yassı ve geniş bilezik dediğimiz modeller için kullanılır.